Shutterstock
Strona główna

Oleje

Paweł Jedynak
Używamy ich do smażenia lub do sałatek. Jakie jeszcze mają zastosowania?

Doświadczenie 1

Strzykawką nabierz 1 cm3 oleju rzepakowego (oliwy) i w pojemniku na mocz rozpuść w 10 ml acetonu technicznego. Dodawaj kroplami jodynę, obserwując zmiany zabarwienia. Zakręć pojemnik i odstaw na dobę (możesz wstawić go do miski z gorącą wodą), po czym oceń barwę. Pozostaw bez wieczka na zewnętrznym parapecie aż do odparowania acetonu i zbadaj konsystencję pozostałości.

Wyjaśnienie: Wiązania podwójne –C=C– w resztach kwasów tłuszczowych mogą wchodzić w reakcję z jodem (I2) i ulegać wysyceniu, wskutek czego powstaje fragment –CI–CI–.

Wiedza i Życie 7/2023 (1063) z dnia 01.07.2023; Laboratorium; s. 74
Reklama