Piwo ryżowe: cenili je już wcześni rolnicy
Na dwunastu skorupach sprzed 10 tys. twierdzono fitolity oraz skrobię i grzyby. Ślady enzymatycznego rozkładu skrobi wskazują na procesy fermentacji, a grzyby z rodzaju Monascus i drożdże, są charakterystyczne dla tradycyjnych metod warzenia piwa w Chinach. Najwięcej pozostałości związanych z fermentacją było na ściankach pękatych dzbanów, co sugeruje, że naczynia te były specjalnie do produkcji tego alkoholu wytwarzane.
Ryż był podstawą żywienia ludzi kultury Shangshan. Autorzy artykułu w PNAS sugerują, że alkohol ryżowy mógł pełnić istotną funkcję w obrzędach rytualnych i kontaktach społecznych. I że to mogło dodatkowo przyczynić się do rozwoju technologii jego produkcji, ale też intensyfikacji upraw ryżu, czemu zresztą sprzyjał łagodny i wilgotny klimat wczesnego holocenu.
Pobrzmiewają w tym echa teorii, że na procesy neolityzacji niebagatelny wpływ miała potrzeba stałego dostępu do piwa. Jednym z pierwszych jej propagatorów był amerykański archeolog Robert Braidwood. Ten znawca neolitu na Bliskim Wschodzie podkreślał, że trunek ten w społeczeństwach wczesnych rolników, miało głęboki wpływ na życie religijne, społeczne i gospodarcze. Natomiast Patrick McGovern, czef Biomolecular Archaeology Laboratory for Cuisine, Fermented Beverages, and Health na University of Pennsylvania Museum, zwrócił uwagę, że fermentowane napoje były powszechnie produkowane już tysiące lat temu na stanowiskach neolitycznych. Powiązał to z potrzebą stabilnego źródła pożywienia, rozwojem osiadłego trybu życia oraz potrzebami społecznymi – bo alkohol ułatwia nawiązywanie kontaktów.
Sięgnij do źródeł
Badania naukowe: Identification of 10,000-year-old rice beer at Shangshan in the Lower Yangzi River valley of China
Choć odkrycie z Shangshan jest najstarszym znanym przykładem fermentacji alkoholowej w Azji Wschodniej, Na Bliskim Wschodzie znaleziono starsze ślady po piwie. W jaskini Raqefet w Izraelu ok. 13 tys. lat temu pierwsi rolnicy kultury natufijskiej wytwarzali napoje alkoholowe z dzikich zbóż, najprawdopodobniej wykorzystywane w kontekście rytualnych uczt pogrzebowych. W późniejszym okresie piwo – głównie jęczmienne – stanowiło na Bliskim Wschodzie podstawowy napój. To warzone w delcie Nilu na stanowisku Tell el-Farkha 5,5 tys. lat temu przeznaczone było do codziennej konsumpcji, na wskazuje skala i zaawansowany proces produkcji.
Najnowsze odkrycia w Chinach kolejny raz potwierdzają związek początków rolnictwa z kulturą picia alkoholu, bardzo ważną w życiu rytualnym i wspólnotowym wszelkich większych społeczności.
Dziękujemy, że jesteś z nami. To jest pierwsza wzmianka na ten temat. Pulsar dostarcza najciekawsze informacje naukowe i przybliża najnowsze badania naukowe. Jeśli korzystasz z publikowanych przez Pulsar materiałów, prosimy o powołanie się na nasz portal. Źródło: www.projektpulsar.pl.