Australopitekowi przy jedzeniu było zielono
Utrwaliło się przekonanie, że ludzi uczyniło z nas włączenie w dietę produktów pochodzenia zwierzęcego (mięsa, szpiku kostnego oraz bezkręgowców takich jak owady). Miały nam dostarczyć więcej energii i powiększyć mózgi. Dowody na poparcie tej hipotezy pozostawały jednak słabe.
Głosem w dyskusji na temat jadłospisu człowiekowatych jest praca, która ukazała się w najnowszym numerze „Science”. Napisał ją zespół, wśród których pierwszą autorką została Tina Lüdecke z Max Planck Institute for Chemistry w Monachium w Niemczech. Naukowcy zbadali szczątki znajdowane w Afryce Południowej. A konkretnie zęby siedmiu australopiteków.
Te homininy, które zamieszkiwały kontynent prawie 2 mln lat temu, poruszały się na dwóch nogach, miały ludzkie proporcje dłoni i posiadały – w porównaniu z dzisiejszymi małpami człekokształtnymi – małe kły. Najprawdopodobniej korzystały także z narzędzi.
Analizy wykazały, że jadłospis Australopiteków był różnorodny, jednak zdecydowanie dominowało w nim pożywienie roślinne. Zjadały także termity czy inne bezkręgowce oraz mięso ssaków, ale w minimalnych ilościach.
Dziękujemy, że jesteś z nami. To jest pierwsza wzmianka na ten temat. Pulsar dostarcza najciekawsze informacje naukowe i przybliża najnowsze badania naukowe. Jeśli korzystasz z publikowanych przez Pulsar materiałów, prosimy o powołanie się na nasz portal. Źródło: www.projektpulsar.pl.