Ostrygi jak storczyki, omułki jak tulipany. Czy akwakultury wykarmią ludzkość
Naukowcy i hodowcy owoców morza z jednego z amerykańskich stanów próbują poprawić fatalną reputację farm hodowlanych i wydobyć je z finansowego dołka. Nie brakuje przy tym kontrowersji.
1 czerwca 2022
Carter Newell jest właścicielem czterech najbardziej wydajnych farm omułków w stanie Maine. Sam nimi na co dzień zarządza. W rześki wiosenny poranek wsiadałam wraz z nim i jego dwoma pracownikami na łódkę, którą dotarliśmy do kutra Mumbles zacumowanego w spokojnCym zakolu rzeki Damariscotta. Kuter, którego nazwa pochodzi od walijskiego miasteczka, gdzie Newell kiedyś prowadził badania, był przywiązany do drewnianej tratwy, z której zwisały setki sznurów długości kilkunastu metrów z przyczepionymi do nich małżami w różnych stadiach rozwoju.
Świat Nauki
6.2022
(300370) z dnia 01.06.2022;
Ekologia;
s. 39
Oryginalny tytuł tekstu: "Wodna rewolucja"