Pulsar - wyjątkowy portal naukowy. Pulsar - wyjątkowy portal naukowy. Shutterstock
Środowisko

Róże dają zdrowie zapylaczom

Naukowcy przeanalizowali wartość odżywczą pyłku 57 gatunków roślin występujących w Ameryce Północnej pod kątem specyficznych aminokwasów, nieestryfikowanych kwasów tłuszczowych, stosunku białka do tłuszczu, kwasów omega-6 do omega-3.

Pszczoły odpowiadają za produkcję 1/3 żywności na całym świecie. I choć nasza egzystencja zależy od przetrwania tego gatunku, wciąż robimy zbyt mało, by zapobiec kryzysowi, w jakim znalazła się jego populacja. 4 lata – tyle według naukowców przetrwa człowiek, jeśli owady te znikną z powierzchni Ziemi. Kluczową rolę pszczołowatych w zapewnieniu bezpieczeństwa żywnościowego dostrzegła też Komisja Europejska, która wzywa do ograniczenia, a następnie całkowitego zaprzestania stosowania śmiertelnych dla nich pestycydów w ramach kilku inicjatyw, w tym Zielonego Ładu.

Ochronie pszczołowatych ma pomóc lepsze poznanie ich zwyczajów. Badaczy z York University (Wielka Brytania) szczególnie zainteresowały upodobania żywieniowe pszczołowatych. Okazuje się, że podobnie jak u ludzi zbilansowana dieta jest gwarantem ich zdrowia. Węglowodanów dostarcza owadom nektar, a pyłek to źródło białek i tłuszczów. Już wcześniej wykazano, że kluczowe w diecie pszczół są kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Dzięki nim owady stają się odporne na czynniki stresowe w środowisku, mają sprawniejszy układ immunologiczny i w konsekwencji cieszą się dłuższym życiem. Równie ważne w diecie są aminokwasy, które pomagają w zachowaniu funkcji poznawczych i reprodukcji, ale ich nadmiar sprzyja chorobom pasożytniczym.

W ramach badań przeanalizowano wartość odżywczą pyłku 57 gatunków roślin występujących w Ameryce Północnej pod kątem specyficznych aminokwasów, nieestryfikowanych kwasów tłuszczowych, stosunku białka do tłuszczu, kwasów omega-6 do omega-3. Wykazano, że zaspokojenie zapotrzebowania na kwasy tłuszczowe i aminokwasy wymaga żerowania na różnych gatunkach. Na łamach „Frontiers in Sustainable Food Systems” czytamy, że bogate odżywczo są m.in. maliny, róże, koniczyna i jaskier ostry. Nie istnieje natomiast gatunek uniwersalny, który zaspokajałby wszystkie potrzeby zdrowotne pszczołowatych. Najlepsza dla nich jest zróżnicowana dieta. Badacze mają nadzieję, że ich prace pomogą wskazać najlepsze gatunki roślin do mieszanek miododajnych, ale podkreślają, że przeanalizowali wartość odżywczą zaledwie kilkudziesięciu.


Dziękujemy, że jesteś z nami. To jest pierwsza wzmianka na ten temat. Pulsar dostarcza najciekawsze informacje naukowe i przybliża najnowsze badania naukowe. Jeśli korzystasz z publikowanych przez Pulsar materiałów, prosimy o powołanie się na nasz portal. Źródło: www.projektpulsar.pl.

Wiedza i Życie 8/2024 (1076) z dnia 01.08.2024; Sygnały; s. 10
Oryginalny tytuł tekstu: "Menu zapylaczy"