Szerszeń wschodni (Vespa orientalis). Szerszeń wschodni (Vespa orientalis). Shutterstock
Środowisko

Szerszenie uwielbiają alkohol

Do tego mają wyjątkowo mocną głowę.

Alkohol powstaje w naturze jako produkt uboczny procesu fermentacji w owocach i nektarze. Dlatego i zwierzęta znają jego smak. Sfermentowana żywność to bogate źródło substancji pokarmowych (dodatkowo etanol ma więcej kalorii niż cukier), więc korzystają z niej m.in. kolibry, słonie, ryjówki nadrzewne, małpy i różne gatunków owadów, m.in. muszki owocówki. Podobnie jak u ludzi etanol przyjęty w nadmiarze wywołuje u nich nieprzyjemne konsekwencje. W przypadku zwierząt są to głównie problemy z poruszaniem się i lotem, pojawiające się przy stężeniu przekraczającym w organizmie 4%.

Wiedza i Życie 12/2024 (1080) z dnia 01.12.2024; Sygnały; s. 7
Reklama