Zajrzeć do środka
Barwnik spożywczy na pewien czas czyni skórę przezroczystą.
1 kwietnia 2025
Posmarowanie myszy popularnym barwnikiem spożywczym sprawia, że po kilku minutach ich skóra staje się przezroczysta niemal jak szkło.
Na potrzeby studium opublikowanego w „Science” naukowcy nałożyli roztwór tartrazyny, barwnika powszechnie stosowanego w żywności, lekach i kosmetykach, na skórę żywych myszy, aby część ich tkanek stała się przezroczysta – tworząc tymczasowe okno, które ukazywało ich naczynia krwionośne, mięśnie i narządy wewnętrzne. Procedura ta nie została jeszcze przetestowana z udziałem ludzi, lecz może pewnego dnia pozwolić na oglądanie i monitorowanie urazów lub chorób bez konieczności stosowania specjalistycznych urządzeń do obrazowania lub inwazyjnej operacji.
Świat Nauki
4.2025
(300404) z dnia 01.04.2025;
Skaner;
s. 14