Kapsułki ooho, rozdawane podczas Maratonu Londyńskiego, to jadalne opakowania na wodę, wykonane z makroglonów.
PA / Forum
Smaczne opakowania
Naukowcy starają się rozwiązać problem zanieczyszczenia plastikiem, opracowując jadalne opakowania.
1 listopada 2024
Plastikowe opakowania z takich tworzyw sztucznych jak polietylen i polistyren oferują niezrównaną wygodę i pozwalają wydłużyć trwałość produktów – blokują rozwój drobnoustrojów oraz utrzymują chrupkość jedzenia (chronią przed wilgocią). Choć są lekkie i tanie, stanowią ogromny problem dla naszej planety, gdyż bardzo długo się rozkładają. Większość takich opakowań, m.in. torby, butelki czy kubki, jest używana tylko raz. Potem trafia na wysypiska, gdzie może przetrwać setki lat, powoli rozpadając się na mniejsze kawałki oraz zanieczyszczając wodę i glebę.
Wiedza i Życie
11/2024
(1079) z dnia 01.11.2024;
Biotechnologia;
s. 66