Przyjazne mikroorganizmy: Bakterie, takie jak te pałeczki kwasu mlekowego, dodawane często do jogurtów i suplementów zawierających probiotyki, pomagają utrzymać zdrowe środowisko w jelitach. Przyjazne mikroorganizmy: Bakterie, takie jak te pałeczki kwasu mlekowego, dodawane często do jogurtów i suplementów zawierających probiotyki, pomagają utrzymać zdrowe środowisko w jelitach. Science Source
Zdrowie

Probiotyki to nie panaceum

Wprawdzie niektóre bakterie mogą wspomagać leczenie chorób jelit,jednak nie stwierdzono, aby przynosiły korzyści osobom zdrowym

Wystarczy pójść do dowolnego sklepu spożywczego, a prawdopodobnie znajdziemy co najmniej kilka produktów „z probiotykami”, pełnych tak zwanych dobrych bakterii, które mają leczyć wszystko – od zaparć przez otyłość aż po depresję. Poza produktami spożywczymi, które tradycyjnie przygotowuje się z wykorzystaniem żywych kultur bakteryjnych (takimi jak jogurt i inne produkty z fermentowanego nabiału), konsumenci mogą teraz kupować probiotyki w postaci kapsułek i pigułek, soków owocowych, płatków śniadaniowych, kiełbasek, ciastek, słodyczy, batonów typu granola czy karmy dla zwierząt.

Świat Nauki 8.2017 (300312) z dnia 01.08.2017; Zdrowie; s. 20
Reklama