Pulsar - wyjątkowy portal naukowy. Pulsar - wyjątkowy portal naukowy. Shutterstock
Zdrowie

Cukrem ogłupieni

Przestrzenny model cząsteczki glukozy, atomy węgla – kolor czarny, wodoru – biały, tlenu – czerwony.Shutterstock Przestrzenny model cząsteczki glukozy, atomy węgla – kolor czarny, wodoru – biały, tlenu – czerwony.
Glukoza to bezcenne źródło energii. Wpisana w precyzyjny zegar metaboliczny, rządzi naszym samopoczuciem. Jej poziom w organizmie zmienia się podczas stresu lub po posiłku. Czy powinniśmy codziennie go monitorować?

W samym środku kryzysu zdrowia publicznego, do którego przyczyniają się epidemie otyłości i cukrzycy, pora zidentyfikować jego głównego winowajcę. 50 lat temu byłby nim oskarżany o wszelkie zło wszechobecny w pokarmach tłuszcz, przyczyniający się do rosnącej fali zaburzeń metabolicznych: nadwagi, nadmiaru cholesterolu i miażdżycy. Potem mówiono, że powody są wieloczynnikowe i złożone. Ale w końcu na horyzoncie pojawił się cukier. Natychmiast uznano go za bezpośredniego sprawcę kłopotów z tuszą – a więc również cukrzycy i jej niebezpiecznych powikłań: utraty wzroku, neuropatii, uszkodzenia serca i nerek.

Wiedza i Życie 6/2024 (1074) z dnia 01.06.2024; Zdrowie; s. 54
Reklama