Shutterstock
Zdrowie

Sól: odstawić czy polubić bardziej

Komu szkodzi solenie potraw? Czym jest sodowrażliwość? Czy ludzie na diecie małosolnej rzadziej umierają na zawały serca i udary mózgu? Jakie znaczenie ma tu potas?

Działa jak narkotyk, bo uzależnia od siebie miliony. Nasi praprzodkowie wiedzieli, jak się bez tego dodatku obejść lub czym go zrównoważyć, my nie potrafimy bez niego żyć. Niszczy nerki, szkodzi naczyniom krwionośnym. Jednocześnie poprawia smak i odgrywa ważną rolę w technologii przetwarzania żywności. Mowa o… cukrze, który zyskał przydomek białej śmierci. Jednak identyczne mankamenty i zalety ma sól. Jej historia wpisuje się w historię świata – ma swoją symbolikę (dzielenia się chlebem i solą na znak braterstwa), handlowano nią i była towarem tak cennym jak dziś ropa naftowa.

Wiedza i Życie 12/2024 (1080) z dnia 01.12.2024; Zdrowie; s. 22
Oryginalny tytuł tekstu: "Demony soli"
Reklama