Rak okrężnicy: ryzyko zachorowania i przerzutów zwiększają toksyny bakteryjne
O korelacji pomiędzy bytnością Campylobacter jejuni w układzie pokarmowym a zachorowalnością na złośliwy nowotwór jelita grubego wiadomo już od jakiegoś czasu. Działalność tej bakterii intensyfikuje lokalny stan zapalny, a ten sprzyja procesom nowotworzenia. Nowością uchwyconą przez autorów publikacji w „Cell Host & Microbe” jest jednak to, że pewne cechy mikroorganizmu mogą również przyczyniać się do powstawania przerzutów.
Sięgnij do źródeł
Badania naukowe: Campylobacter jejuni-derived cytolethal distending toxin promotes colorectal cancer metastasis
Jak podaje Światowa Organizacja Zdrowia (WHO), C. jejuni to jeden z 4 głównych patogenów odpowiedzialnych za wywoływanie biegunek u ludności na całym świecie. Jednocześnie jest to globalnie najczęściej występująca bakteria powodująca zapalenie żołądka i jelit. European Food Safety Authority (EFSA) wskazuje, że na terenie Unii Europejskiej C. jejuni stanowi najczęstszą przyczynę chorób przenoszonych drogą pokarmową i rocznie odpowiada za zachorowania ok. 246 tys. mieszkańców wspólnoty.
Infekcje C. jejuni należą do tzw. zoonoz, czyli chorób przenoszonych na człowieka z innych gatunków zwierząt. W przypadku tego patogenu najczęstszą drogą zakażenia jest spożycie mięsa drobiowego po niewystarczającej obróbce termicznej lub mleka, które nie było pasteryzowane. Rzadziej przyczyną jest bezpośredni kontakt z zainfekowanymi zwierzętami, np. z drobiem. Nie każde zakażenie człowieka wiąże się jednak ze zwiększonym ryzykiem zachorowania na nowotwór okrężnicy. Wykazano, że procesy nowotworowe i przerzutowe są promowane nie przez samą bakterię, lecz przez wydzielaną przez nią toksynę cytoletalną (CDT).
Nie do końca wiadomo, co dokładnie decyduje o tym, czy w danym przypadku dojdzie do uwalniania CDT. Pewną funkcję pełnią tu cechy genetyczne samej bakterii: szacuje się, że geny odpowiedzialne za wytwarzanie toksyny posiada ok. 30–40 proc. szczepów izolowanych od ludzi. Inne czynniki, które mogą przyczyniać się do wydzielania CDT to cechy immunologiczne gospodarza (np. osłabienie odporności) oraz zmienne środowiskowe (np. mikroorganizmy już zasiedlające jelito).
W tej chwili wygląda więc na to, że najlepszym sposobem zapobiegania zakażeniom toksynotwórczymi szczepami C. jejuni są odpowiednia higiena i obróbka produktów pochodzenia zwierzęcego. Istotne jest także przestrzeganie zasad bezpieczeństwa w kontakcie ze zwierzętami (np. z drobiem). Oraz zdrowy styl życia i prawidłowa dieta, które przyczyniają się do poprawy odporności i sprzyjają korzystnemu mikrobiomowi jelitowemu.
Dziękujemy, że jesteś z nami. To jest pierwsza wzmianka na ten temat. Pulsar dostarcza najciekawsze informacje naukowe i przybliża najnowsze badania naukowe. Jeśli korzystasz z publikowanych przez Pulsar materiałów, prosimy o powołanie się na nasz portal. Źródło: www.projektpulsar.pl.