Pulsar - wyjątkowy portal naukowy. Pulsar - wyjątkowy portal naukowy. Shutterstock
Zdrowie

Czy fermentowana żywność może być niezdrowa?

Naukową wiedzę dotyczącą fermentacji zawdzięczamy Ludwikowi Pasteurowi, który odsłonił przed światem sekretną moc bakterii. Choć jego artykuły na ten temat pochodzą z połowy XIX w., to proces fermentacji jest jednym z najstarszych sposobów utrwalania żywności, znanym człowiekowi od co najmniej 7 tys. lat.

Kwaśne mleko, jogurt, kefir – w produktach tych obecne są bakterie fermentacji mlekowej, reprezentowane przez często wymieniane na etykietach spożywczych Lactobacillus czy Bifidobacterium. Efektem fermentacji mlekowej są też dojrzewające sery i kiszonki. Na świecie spożywa się tysiące rodzajów sfermentowanej żywności (alkohol otrzymujemy w wyniku fermentacji alkoholowej, ocet – octowej), ale coraz lepsze poznanie mikrobiomu – dobroczynnych mikroorganizmów zasiedlających układ pokarmowy – skłania nas do refleksji, że powinniśmy jeść jej jeszcze więcej.

Wiedza i Życie 2/2025 (1082) z dnia 01.02.2025; Obalamy mity medyczne; s. 2
Reklama