Pulsar - najciekawsze badania naukowe. Pulsar - najciekawsze badania naukowe. Shutterstock
Zdrowie

Czerwone wino i ból głowy

Namierzono substancję, która odpowiada za nasze dolegliwości.

Wielu miłośników wina wie, że czerwone częściej przyczynia się do bólu głowy niż białe. Efekt ten jest znany od 10 tys. lat. Od dłuższego czasu prowadzono poszukiwania związków chemicznych, które odpowiadałyby za ten skutek. Podejrzewano różne substancje: siarczyny, aminy biogenne (czyli powstające w organizmie podczas dekarboksylacji niektórych aminokwasów), a także taniny, czyli garbniki roślinne. Siarczyny odpadają, ponieważ ich zawartość w winie białym i czerwonym jest bardzo podobna. Ponadto nasz organizm produkuje w ciągu doby w procesach metabolicznych 700 mg siarczynów, a lampka wina zawiera ich zaledwie ok.

Wiedza i Życie 2/2025 (1082) z dnia 01.02.2025; Sygnały; s. 9
Reklama