Pulsar - najnowsze badania naukowe. Pulsar - najnowsze badania naukowe. Shutterstock
Zdrowie

Jak słodkie napoje napędzają cukrzycę

Karmione nimi drobnoustroje zasiedlające jelita mogą wydzielać metabolity, które przenikają do krwioobiegu organizmu żywicielskiego i tam sterują jego gospodarką cukrową.

To, że dieta bogata w cukry proste zwiększa ryzyko cukrzycy, nie jest żadną nowością. Podobnie jak to, że szczególnie negatywnie na zdrowie wpływają słodzone napoje. Ale w zasadzie – dlaczego?

Dotychczas wiadomo było, że osoby, które piją roztwory cukrowe, dostarczają organizmowi dużych porcji sacharydów w krótkim czasie. To prowadzi do szybkich skoków glukozy we krwi i rozstraja gospodarkę cukrową ustroju. Jeżeli dzieje się to często, trzustka odpowiada nadmierną produkcją insuliny („wpychającej” glukozę z krwi do komórek). Przez to z czasem dochodzi do insulinowej „inflacji” – tkanki są coraz mniej wrażliwe na tę substancję i rozwija się tzw. insulinooporność. Sama trzustka staje się natomiast coraz bardziej wyeksploatowana.

Nie bez znaczenia jest oczywiście również to, że duża podaż kalorii (a ta zwykle towarzyszy regularnej konsumpcji napojów słodzonych) może prowadzić do otyłości, która jest powiązana z przewlekłym stanem zapalnym i zaburzeniami metabolicznymi, negatywnie wpływającymi na gospodarkę cukrową. Wygląda jednak na to, że w tym obrazie brakuje jeszcze przynajmniej jednego, ważnego elementu układanki – mikrobiomu.

Od dawna obserwowano, że mikrobiota osób zdrowych i diabetyków znacząco się różni. Nie było jednak pewności, czy inny skład flory jelitowej jest skutkiem, czy przyczyną cukrzycy, a także – czy te różnice mają duże znaczenie w patofizjologii choroby. Praca, która ukazała się na łamach „Cell Metabolism”, wypełnia wiele luk w tej wiedzy. Jej autorzy dowiedli, że dieta bogata w napoje słodzone (przynajmniej dwie porcje dziennie) prowadzi do zmian w składzie mikrobiomu, a to może wpływać bezpośrednio na metabolizm gospodarza.

Uczeni wykazali, że bakterie, które świetnie prosperują na słodkich napojach (np. Clostridium bolteae czy Anaerostipes caccae), wydzielają metabolity, które przenikają ze światła jelit do krwioobiegu gospodarza. Tam z kolei modulują jego metabolizm, przestawiając „zwrotnicę” w kierunku zaburzeń gospodarki cukrowej i lipidowej. Zwiększanie stężenia glukozy i fruktozy w organizmie żywicielskim jest korzystne dla tych mikroorganizmów, dlatego robią one, co tylko w ich mocy, by nakręcać błędne koło apetytu na cukier i hiperglikemii.

Jak zwrócili uwagę sami autorzy pracy, pewne poszlaki i wstępne dane dotyczące związków pomiędzy dietą, składem mikrobioty i metabolizmem cukrowym były już wcześniej sugerowane. Jednak po raz pierwszy zintegrowano wiedzę na ten temat – i to w obszernych badaniach.


Dziękujemy, że jesteś z nami. To jest pierwsza wzmianka na ten temat. Pulsar dostarcza najciekawsze informacje naukowe i przybliża najnowsze badania naukowe. Jeśli korzystasz z publikowanych przez Pulsar materiałów, prosimy o powołanie się na nasz portal. Źródło: www.projektpulsar.pl.

Ta strona do poprawnego działania wymaga włączenia mechanizmu "ciasteczek" w przeglądarce.

Powrót na stronę główną